Möte med Vini för att höra om upplevelserna som Rotary utbytesstudent i Sverige

Under tiden januari 2020 – januari 2021.

Vilka förväntningar hade du?
Vini  fick en chock när han landade på Arlanda. Det var jättekallt och mörkt. Ankomsthallen var en öppen plats. Alla människor var vita, endast Vini var mörk. Han kände sig omotiverad. Hemma i Brasilien är det 25% av ungdomarna som pratar engelska.  Vini lärde sig engelska på datorspel.       Vini förväntade sig att det skulle vara svårt att lära känna människorna

Hur blev det?
Coronapandemin har påverkat hans tid som utbytesstudent i Sverige.

Vad har du lärt dig?
Att tid är det viktigaste av allt i livet. Tid att njuta och glädjas. Det är viktigt att leva. Du vet inte när det slutar.

Vad tycker du har varit bäst, roligast, svårt, tråkigt.
Familjen
Det bästa med familjen var att det var trevligt och bekvämt. Redan dag 2 kändes det bättre. Vi reste och jag fick uppleva snön. Allt kunde ordnas när något var svårt. Det var tråkigt att så mycket påverkades/ställdes in pga Coronapandemin.

Skolan
Vini  har haft kort fysisk tid på skolan. Två veckor i mars innan skolan stängdes. Han känner till skolkamraterna. Några av dem och läraren var inte förberedda på att Vini skulle komma som utbytesstudent till klassen. De var blyga att prata engelska. Historia och spanska  var roliga ämnen och lärarna var bra och brydde sig. Idrott som fotboll, pingis och badminton var också bra. Liksom näringslära i klassrummet. Vini kände att han inte kunde göra 100% av skolarbetet. Det var svårt att studera hemma utan skolkamrater men okej.  Det har varit bra att vara med Gabriel.

Fritiden
Vini har varit aktiv med familjen. Han sprang och cyklade mycket. Familjen motiverade honom.

Rotary
Jättebra! Det bästa var guidningen till skolan. Vissa utbytesstudenter ville inte träffas pga Corona. Bra att veta att Rotary fanns. Rotary borde informera skolan bättre. Vini har fortsatt kontakt med en utbytesstudent från Italien. Hon reste hem i juni.  De sms:ar på svenska.

Skulle du rekommendera Rotary Ungdomsutbyte för någon hemma i Brasilien?
Absolut! Vini rekommenderar att alla gör 6 månader, helst ett år. Man lär sig förstå sig själv och lär sig självutveckling. Man tar ansvar.

Övrigt
Det har varit 60% glädje och 40 % jobbigt.
En vecka hemma för att lära.
Värdfamiljen sa: Kan du släcka ljuset på spiselkransen.
Segling
Vini har fått intyg från skolan efter fyra besök.
Han har skrivit ett brev till familjen. På kuvertet stod det att de inte fick öppna det förrän på julafton.

Hur känns det att åka hem?
Det är en blandning av glädje och ledsamhet. Och förväntan.

Mina kommentarer:
Det här samtalet hade vi på min balkong den 30 december 2020, se foto. Vini har lärt sig prata bra svenska. Idag frågade jag honom om han ville följa med ut på en promenad. Han svarade ”Det blir nog lite svårare, jag håller på och packar.”

Han har rest och upplevt mycket med värdfamiljen i Sverige. Han har varit med i Saltsjöbadens sjöscoutkår och seglat och varit på hajk. Han har provat på fäktning. I juni reste han med tre utbytesstudenter till Helsingfors. Midsommarhelgen tillbringade Vini på Gotland med värdfamiljen. De hälsade på hos oss och vi gick på en promenad till Sankt Olofsholm, se foto.

Jag är glad över att jag fått vara kontaktperson i Rotary Ungdomsutbyte under det här året med Vini, Cecilia och Magnus Bringman. Ni är så trevliga, positiva och duktiga med det ni tar er för.

Ett stort tack!
Elvy Hökby
Saltsjöbadens Rotaryklubb